Проектът „Белене“ и пълната либерализация на електроенергийния пазар са сред топ приоритетите на новия енергиен министър Теменужка Петкова. „Първото и най-сериозно предизвикателство е да финализираме процеса по пълна либерализация на пазара на електрическа енергия и да вървим към либерализиране на пазара на природен газа. Това са най-важните предизивикателства“, каза тя при приемането на поста от Николай Павлов, който ръководеше министерството в рамките на служебния кабинет. „Другото голямо предизвикателство е да довършим това, което в предишния мандат финализирахме успешно – развръзката по проекта АЕЦ „Белене“. Предстои следващата много голяма стъпка. Когато е похарчен един такъв много сериозен ресурс от 3 млрд. лв., трябва да направим така, че този ресурс да бъде материализиран и да се получи един смислен проект и един смислен опит този проект да бъде реализиран по начин, по който ще се базира изцяло на пазарен принцип“, коментира министър Петкова.

На церемонията по предаването и приемането на властта в Министерството на енергетиката, освен Николай Павлов и неговия заместник Константин Делисивков, присъстваха още изпълнителният директор на БЕХ Петьо Иванов. Както и освободеният, но само от страна на БЕХ, директор от българска страна на проектната компания за газовата връзка България – Гърция, Теодора Георгиева.

Засега не са ясни имената на новите заместник-министри, те ще се обсъждат тепърва. „Това е много сериозен ресор, иска се много сериозна експертиза, знания и умения и много сериозна доза почтеност“, описа своите заместници Петкова. Тя каза още, че ще направи преглед на кадровите промени, извършени от служебното министерство в държавната енергетика. „Всяка една промяна ще анализирам лично и ако са удачни и в интерес на сектора, няма лошо колегите да останат, ако те са професионалисти“, каза Теменужка Петкова. Освен това ще бъде направен и цялостен анализ на дейността на държавните компании, стана ясно от думите на новия енергиен министър.

Николай Павлов поздрави Теменужка Петкова. „Хубаво е, да има човек, който е познат и познава системата“, посочи той. „В последните три месеца работихме върху финансовата стабилност. Тя е факт и предаваме щафетата на г-жа Петкова с финансово стабилни дружества, с пълна касичка и с искам да й пожелая успех, кураж, защото има доста предизвикателства. Но с екипа, с който разполага, аз мисля, че няма да има проблем да се справи“, каза Николай Павлов.

Той специално благодари на своя екип за неуморната работа през последните три месеца, за всеотдайността му, почтеността и честността на хората от екипа. „Ако отново трябва да избирам екип, то ще бъде същият“, каза Павлов.

„За мен е голяма чест, че ми беше гласувано доверие за втори път поред да оглавя Министерството на енергетиката. Това е и голяма отговорност“, каза още Петкова. И допълни: „Секторът беше обременен с много и сериозни проблеми от миналото. Това, което колегите отчетоха преди броени дни, свързано с финансовата стабилност на дружествата, е доказателство, че това, което направихме през последните две години, е наистина реалната реформа в енергетиката и наистина дава резултат.“

Тя благодари на служебния министър за запазената стабилност в сектора. И каза, че ще разчита на всички експерти в Министерството на енергетиката, така че да може „да се справим с общи усилия с предизвикателствата, които стоят пред нас“. Ще надграждаме направеното през последните две години, посочи още Петкова.

На въпрос дали я притесняват прокурорските проверки в енергетиката, Петкова каза, че прокуратурата отдавна работи в сектора. „Адмирирам подобни проверки. Това е начинът да се стигне до обективните обстоятелства и да се види дали сигналите отговарят на истината. Проверките в енергетиката са нещо нормално за сектора, защото той е много важен и той трябва да бъде контролиран“, коментира новият енергиен министър.

АВТОР: Теодора Тодорова

Източник: publics.bg